Fördelen med att ha en blogg utan nån speciell inriktning är att man kan skriva om vad man vill. I kväll vill jag skriva om att jag bakar bröd. Dels för att jag känner mig så himla duktig, så jag vill skryta lite, dels för att jag vill dela med mig av receptet. Det är lite meckigt och kräver planering, men jag lovar, det är värt det, för det är världens godaste bröd. Fyra rejäla bröd får man.
Skållebröd från KvidingeDag1:2,3 l rågsikt
1 msk salt
1 msk anis
1 msk fänkål
1 msk kummin
1,5 l kokande vatten
Mal kryddorna väl. Blanda allt, låt stå övertäckt 2 dygn.
Dag 32,3 l rågsikt (eller så mycket som går i)
100 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 dl sirap
Blanda vatten med jäst och blanda ner i degen. Tillsätt sirap. Knåda i så mycket mjöl som går, tills degen är lagom fuktig. Baka ut till 4 runda bröd. Jäs minst en timme. Sätt ugnen på 250 grader, sänk till 200 när bröden sätts in. Grädda drygt en timme.
Enjoy!