torsdag 31 december 2015

Årets böcker

Någon sorts lista över året är ju typ obligatoriskt denna dag. Utöver yogan är jag väldigt nöjd över att jag läst så mycket i år. E-boksläsandet, som jag numer gör på telefonen, har varit revolutionerande för mig. Lätt att låna på bibblan som har stort utbud. Telefonen är alltid med, så jag kan läsa så fort det uppstår en lucka, inklusive de där sömnlösa natt-timmarna som jag har ibland. Och så morgnar när bara jag är vaken. 


Så, detta har jag läst (ut) i år. Några få böcker är ej utlästa av olika anledningar och därför ej med på listan. 

1. Liv till varje pris av Kristina Sandberg
2. Förtvivlade människor av Paula Fox
3. Lilla smycket av Patric Modiano
4. Onanisterna av Patrik Lundberg
5. Bröllopsresa av Patrick Modiano
6. Udda av Sara Lövenstam
7. I skuggan av ett brott av Helena Henschen
8. All inclusive av Hans Gunnarsson
9. När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka
10. Kathrine-teoremet av John Green
11. Himlen börjar här av Jandy Nelson
12. Bära mistel av Sara Lidman
13. Falafelkungen är död av Sara Shiloh  
14. Jag ger dig solen av Jandy Nelson 
15. Den mörka sporten av Viktor Johansson
16. De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg
17. Paganinikontraktet av Lars Kepler
18. Amatka av Karin Tidbeck
19. Amerikanska gudar av Neil Gailman
20. Tusen små bitar av James Frey
21. Marina Bellezza av Silvia Avallone 
22. Skuggan av ett liv av Hillary Mantel
23. Nattfilm av Marisha Pessl
24. Kära Liv och Caroline 
25. Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson
26. You had me at hello av Mhahini McFarlane
27. Sund av Tove Folkesson
28. Himmelstrand av John Ajvide Lindqvist 
29. Vila i frid av Sofie Sarenbrant (ljudbok) 
30. Kroppen jag föddes i av Guadalupe Nettel
31. Jemen är bra av Tanja Holm
32. Den vita staden av Karolina Ramqvist
33. Fallet Harry Quebert av Joël Dicker
34. Americanah
35. Den andra kvinnan av Therese Bohman
36. När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
37. Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri
38. Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser 
39. Allt blir inget av Martin Kellerman
40. Till flickorna i sjön av Elin Olofsson
41. Svarthuset av Peter May
42. Färjan av Mats Strandberg
43. Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien
44. Skuggan av ett år av Hannah Richell
45. De sista vittnena av Svetlana Aleksijevitj
46. Lollo av Linna Johansson
47. Djupa Ro av Lisa Bjärbo
48. Vårt värde av Katarina Kieri
49. Det är något som inte stämmer av Martina Haag
50. Magisterlekarna av Kristofer Folkhammar
51. Miniatyrmakaren av Jessie Burton
52. Som eld av Sara Lövestam

Mycket var bra, och jag är speciellt glad över att ha upptäkt Tove Folkesson och Sara Lövestam. Min vurm för Young Adult håller i sig, men deckare kommer nog aldrig bli en favortigenre. Favoritbok är svårt att utse, men Americanah och Beckomberga lämnade nog starkast avtryck. Nästa år vill jag läsa minst lika mycket, och gärna mer reportageböcker!

Gott nytt läsår på er!















yogar in det nya året

En av de bästa grejerna med mitt 2015 har varit att jag blivit en sån som yogar. Smög igång under sommaren med kortare yogapass nästan varje dag med Yogastudio-appen som guide. Sen har jag ju gått yogakurs hela hösten. Plötsligt har måndagskvällar varit veckans favorit. Det är jobbigt och utmanande och samtidigt kravlöst på ett alldeles underbart sätt.

Så i dag hyllar jag 2015 genom att gå på NyårsYoga på mitt gym. Gym-yoga är inte alls samma sak som studio-yoga, men bättre än inget.

Sedan drar vi till Västerås för firande med vänner (minus maken som måste jobba) och sen kör vi en veckas jullov till, i Hälsingland. Klämmer in lite distansjobb, men det försöker jag att inte tänka allt för mycket på.

Namaste, 2015.

måndag 28 december 2015

julkoman

Vi hade en skön jul. Spred ut julmaten och åt den lite pö om pö, himla smart att inte äta allt på en gång och bli så där stoppmätt. På julafton åt vi lax och sill till lunch, och resten på kvällen. Jansson gjorde vi till juldagslunch, och den kvällen blev det skinkmackor. Risgrynsgröten blev faktiskt inte kokt förrän till frukost i går, men då var den hemskt god. Annars har vi hängt i stugan, läst, lekt, promenerat lite och åkt lite skidor. Barnen var glada över att deras klasskompis med familj skaffat stuga i samma by som vi, så de har lekt en del.

Nu är vi hemma i Uppsala en sväng. Maken jobbar några nattpass och jag och barnen har fortsatt jullov. I dag har vi åkt lite på den ynka lilla snö som kom i går kväll och sedan strosat lite på stan. Gjort några ärenden och kollat i lite onödig affärer. På det hela en mysig dag, om man bortser från de gräl som mina barn startar med jämna mellanrum. Men så är det alltid, så jag borde väl inte bry mig så mycket.

onsdag 23 december 2015

sådärja

Familjen samlad i stugan. 


På tomten huggen gran klädd och klar.


Maten redo och julfriden total i stugan. 

God jul på er alla!

tisdag 22 december 2015

sista dagen

Sen är det julledigt. Jag längtar. Är trött ända in i märgen, tror dessutom jag har något virus som ligger och lurar men inte riktigt bryter ut.

I kväll åker vi i alla fall till Hälsingland för att fira jul med min familj. Jag är mycket besviken på vädret, längtar efter snö så att jag tror att jag blir galen, men det är ju inget man kan göra något åt. Vila och äta, och kanske ta en promenad eller två, det tänker jag ägna julen åt. Alla klappar är köpta, och maten hemlevererad (är inte det det bästa, julshopping, både mat och klappar, på nätet?) knäcken kokt och pepparkakshuset monterat. Let the christmas begin!

måndag 21 december 2015

men förlåt


Jag har:

Gått på julfest.

Åkt till Stockholm och köpt slalompjäxor. Ett företag pga världens kinkigaste fötter.












Åkt till Enköping och underhållit militärer med julmusik och marscher. Det var julandakt i kyrkan och sen julbord.


Åkt till Hälsingland och funnit (konst-)snö. Glädjen var stor bland stora och små, och fötterna godkände de nya pjäxorna.

Uppenbarligen har jag inte bloggat. Men haft det bra. Julavslutning för kidsen i morse, och jag jobbar de två sista dagarna nu innan en lång julledighet. Hurra!


tisdag 15 december 2015

flurr-luggs-leopard

Fortsätter med att försöka maximera lockarna genom att sova med uppsnurrat hår de nätter jag har duschat på kvällen. I dag blev det rätt maxat med lockar...


I kväll är det julfest på jobbet, så då tänkte jag byta leo-koftan mot guldglittrig kaftan. Har även med mig högklackat, men med tanke på hur kallt det är här så har jag inte någon större lust att ta av mig de ullfodrade kängorna. Den som lever får se.

måndag 14 december 2015

inspiration = noll

Kallt hemma, kallt ute, kallt på jobbet. Lägg till en trött måndag och inspirationen till kläder blir väldigt låg. Som alltid kör jag med svarta jeans när jag vill känna mig trygg. Svart ull-tröja värmer bra och för att piffa upp det hela något blev det en sjal runt halsen. Värmer ju lite också. Tur, eftersom det var 16 grader på mitt kontor i morse. Nu har jag fått upp den till 20 med hjälp av värmefläkt.


Om ni tycker jag ser trött ut så är det för att jag är det. Trött, tröttare, Frida.

på upploppet

Det känns så nu. Att det bara är att ta sig igenom upploppet innan julledigheten. Jag är trött och lite sliten, men vem är inte det? Men den här veckan är det i alla fall slut på barnens alla aktiviteter, ger lite andrum i vardagen.

I går var det uppvisning och gradering på tjejernas capoeira. Är så stolt över mina duktiga barn, som trots att de var nervösa, visade upp sina färdigheter för alla barn och föräldrar, och fick nästa bälte. Inspirerande att se de äldre barnen och få några att se upp till och kämpa mot.


I dag är det äntligen vinterkallt och jag hoppas så att det håller i sig nu (ignorerar helt väderprognoserna som säger det ska bli varmt till jul igen).

lördag 12 december 2015

trött nu

I går ännu en sjukt rolig disputationsfest. Dansade tills ljuset tände och personalen sjasade hem oss.


I dag två timmar restorative yoga, typ det skönaste jag gjort. 

Sen häng med familjen, julmarknad, julklappsinköp, lyxifixa samt godaste veggoburgarna till middag. Portabello och halloumi – testa!

Sen: se i kapp Ernst jul. 

Nu: sova!

fredag 11 december 2015

fredagsfrida

Vad var det vi sa? When in doubt, wear prickigt? Så jag gör't! Och har lock-fixat håret igen.


I kväll ska jag på disputationsfest, men ägnar ta det lite lugnare än sist. Bakfull i två dagar var inte riktigt värt det. 

Men först ska jag styrketräna och sen hänga med barnen. Sånt man kan göra när man har lyxen att ha lediga fredagseftermiddagar. 

tisdag 8 december 2015

om håret

Duschade i går efter yogan, och alla ni med kort hår vet hur galen man ser ut på morgonen efter att ha gått och lagt sig med blött hår. Så jag passade på att göra ett hårexperiment. Tvinnade små slingor och fäste i kringlor med  hårnålar. Sov. Tog ur hårnålarna. Galet lockigt. Fäste lockarna lite lagom slarvigt med hårnålar och klämmor. Gick till jobbet. Fick tusen komplimanger för den "nya" frisyren. Måste jag göra detta varje dag nu?

måndag 7 december 2015

dagens Frida

Vida brallor och cowboy-boots, det är en ovanlig kombo för mig. Men jag blev inspirerad av min snygga syrra i helgen, som hade något liknande. Jag matchar med svart tröja och prydlig krage. Lite preppy frisyr också. Det är inte så mycket lockar kvar nu, går att krama upp när det är blött, men i dag blev det ganska platt. Nästa gång jag ska till frissan ska jag dock göra nya lockar, känner mig inte färdig med den här frisyren än.


Cowboy-boots från London, urgamla. Byxor från Gina Tricot, tröja och skjorta (som är ärmlös) KappAhl.

helgen

Söte goe Jesus, den helgen var inte att leka med. Fantastiskt rolig, men otroligt intensiv.

Började med att i fredags cykla runt halva stan i spöregn. Telefon-lagning, träning och julklappsfix stod på agendan, och jag lyckades med allt. Fattig nu.

Sedan hade vi genrep med orkestern hela kvällen. För i lördags hade vi jubileumskonsert, 40 år som musikkår. Jag var lite nervös, mest för att det inte skulle komma publik (i den här staden är det körer som gäller, inte blåsorkestrar). Men trots att vi konkurrerade med stadens populäraste kör lyckades vi fylla vår konsertlokal. Och gav en hejdundrande konsert! Min familj, inklusive mor, far och syster kom och lyssnade och det gladde mig mycket! Sen var det dags för jubileumsfest. På en av stadens nationer partajade vi natten lång. Glad middag med upptåg och spontana tal och därefter dans till levande musik. Mycket bättre än så blir det inte!

I går var det dags för vårt traditionella adventsfika. Bullar och kakor och julgodis i stora mängder stod uppdukat när Uppsala-vänner invaderade. Det blev skönt adventshäng och bara några barn bröt ihop av sockeröverdosen.

En storhandling på det så däckade jag sedan i soffan efter den mest fullspäckade helgen den här hösten. Nästa vecka är restorative yoga huvudpunkten på mitt schema. Känns mycket bra!

torsdag 3 december 2015

det går bra nu

Skulle göra saffranstryffel. Men smeten stelnar inte ens i frysen. Äta med sked?

Sen tappade jag telefonen i hallens stengolv med displayen nedåt. Tusen sprickor nu.

Sur Frida.

snygg hemmajobbare

När man jobbar hemma i köket kan man göra ansiktsmask samtidigt som man fakturerar. Gör den trista sysslan lite mer glamourös faktiskt. Obs, jag var inte så sur som jag ser ut, det är bara extremt svårt att le med en torkad ler-mask i ansiktet...


Jag har börjat joxa lite mer med ansiktsmasker och olika typer av rengöring, för jag är så irriterad på de tusen plitor jag har haft det senaste halvåret. Denna mask har jag kört ett tag, och nu har jag köpt någon sorts lyx-ansiktsvatten med salicylsyra som ska ta bort just plitor och utslag. Plus att jag väntar på hemleverans av en fuktmask som man kan ha hela natten. Fatta att jag kommer bli så sjukt vacker!

tisdag 1 december 2015

hej då november! välkommen december!

November är väl ingens favoritmånad direkt. Jag har fördelen att fylla år då, så lite ljusglimt blir det. När jag kollar igenom mina bilder ser jag att det var en dag eller två med vacker frost, en underbar kväll med gamla vänner, en hel del lek och stoj med barnen, och så första adventshelgen. Inte så dumt ändå.


Men nu: december! Jag som älskar advent och jul tycker att det är en najsig månad. Bra saker att se fram emot denna månad: 
  • Julkalendersfrukost i soffan med tända ljus och nyvakna barn
  • Årets sista träff med Bästa Bokklubben. Vi har läst Martina Haags senaste, och det gjorde det ju extra intressant att se årets julkalender...
  • Jubileumskonsert med efterföljande fest med min orkester. Ni som är i Uppsala, kom och lyssna på lördag kl 15 på UKK. Gratis entré!
  • Adventsfika de luxe som varje år med grannar etc. Måste öka takten på julgodsmakande fram till söndag!
  • Ännu en disputationsfest. Den här gången ska jag ha lika kul, men inte vara bakfull ända till söndagen.
  • Två timmar restorative yoga med bästa yogaläraren. Och så sista gångerna på vanliga måndagsyoga-kursen.
  • Barnens capoeira-uppvisning
  • Julfest på jobbet
  • Middag med vänner i deras nya hus
  • Ett gäng julspelningar med den oktett jag är med i
  • Sista advent i Simeå med vänner
  • Jul i Simeå med familjen
  • Nyår i Västerås med vänner
Ja, ni förstår, vilken fantastisk månad. Kanske tur att det är lite stiltje på frilansfronten, så att jag hinner med mig själv. För träning måste ju in i schemat också. Och projektledarjobb. Och det vanliga fixet och trixet med barnen. I dag måste jag till exempel kasta mig i väg från gruppmötet på jobbet direkt till föräldrafika på fritids.

Men ändå: JAG ÄLSKAR DECEMBER!