fredag 7 december 2007

sömnproblem

Sessorna har aldrig varit några mästare på att sova, vare sig dagtid eller nattetid. Rätt länge funkade det ju med amningskudden, men nu är det inte alltid de kommer till ro där heller, eller så sover de inte så länge. Så jag börjar försöka mer och mer med vagnen. I dag kastade jag mig ut i spöregnet och Stella somnade snart. Men Signe skrek och grät i 30 minuter innan hon somnade. Det är hemskt! Inte kunde jag ta upp henne heller, det spöregnar ju! Jag känner mig så hjälplös, jag vet att de behöver sova, men hittar inget bra sätt för dem att göra det. På nätterna vaknar de till rätt ofta, men då slänger jag till dem tutten så somnar de om rätt fort. Fast så kan man väl inte ha det för jämnan. Till saken hör att jag inte alls är sugen på nån "sovmetod", och jag vill inte att de ska skrika och vara ledsna. Jag försöker ge dem näring och trygghet så att de ska kunna sova gott av sig själva, men det verkar inte funka. Jag märker ju att de sover för lite, för när de är vakna är de kinkiga och vill ingenting.

Just nu känner jag mig ledsen och ynklig och utan råd.

8 kommentarer:

 1. Bara som ett tips från en som varit i precis samma sits: rutiner. Sätt ett schema, med exakta tider för mat och sovning. Och helst hur länge varje sovstund ska vara också - då har du koll på att de sover så mycket som de behöver och att schemat håller. Och sen jobba, jobba, jobba för att hålla tiderna!

  Jag tror att det är precis som med en själv: äter man lunch varje dag klockan 12 så blir man hungrig då och går man och lägger sig varje kväll klockan 22, så blir man trött då.

  Vet precis hur jobbigt det är när det inte funkar med sömnen, så jag håller tummarna och skickar en styrkekram till dig!

  SvaraRadera
 2. Jag har inget råd att ge dig, bara det som jag sa tidigare idag hemma hos dina föräldrar. Mandy hade en jättedålig period precis innan hon lärde sig sitta. Hon ville varken ligga på rygg eller mage, var missnöjd JÄMT. Hon sov dåligt och jag ammade 3-4 gånger per natt. Det släppte plötsligt och sen hade vi det lugnt i 2 månader.. tills tänderna kom :/ Orkar du så härda ut. Jag tycker precis som du att närhet och näring är bäst, metoder kan krångla till det onödigt mycket.

  SvaraRadera
 3. Stella är ju ingen långsovare heller och inte mycket funkar. Nyss så vagnade vi henne till sömns men hon sover bara en halvtimme om ens det.Köpte Somna utan gråt och Sömn från Vi föräldrar för jag vill få ordning på det. däremot kommer jag aldrig använda 5-minutersmetoden.

  SvaraRadera
 4. ja denna sömn. tvillingar adderar ju ett moment till sömnproblematiken eftersom man gärna vill att de är skapligt synkade.
  har inget gott råd, mer än kanske trimning av rutiner. som anna skrev... jag är för ostrukturerad för att hålla rutiner hela dagen,men morgnarna sitter som en skaplig smäck eftesom vi lämnar storasyster.
  men jag håller med dig -de kan få gnälla, men inga skriktillsömnsmetoder.
  tänker på er!

  SvaraRadera
 5. alla: tack för tips, råd och pepp!

  SvaraRadera
 6. Jag hade för mig att jag skrev ett svar här men det verkar inte har blivit postat.

  När våra tjejer var ungefär runt 6 mån så upptäckte vi Anna W:s metod med buffning. Det var ett verkligt Halleluja-moment. Buffning innebär du lägger barnet på mage. Har ena handen som en solfjäder på ryggen för att hindra barnet att röra sig för mycket. Andra handen knyter du och buffar/puttar/dunkar den lätt i en jämn rytm i rumpan tills barnet har kommit till ro. Sluta innan barnet har somnat, barnet skall få somna själv utan hjälp. AW anser att barnet skall lära sig att sängen är en trygg plats.
  Man kan säkert tycka allt möjligt om AW:s olika metoder men den här var rena drömmen för oss.

  Första kvällen vi gjorde det så kämpade vi i 40 min innan tjejerna blev så lugna att vi inte behövde hålla fast dem med solfjäder-handen. Låter brutalare än vad det verkligen var. Vi hade tjejerna på sidan istället för på mage. Andra dagen kom jag inte ihåg hur lång tid det tog, men bara några dagar senare så somnade tjejerna på några minuter.

  Hoppas att det blir bättre i fortsättningen.

  Här kommer en länk till hennes hemsida och om hennes Sova-hela-natten-metod (SHN).

  SvaraRadera
 7. Äsch, glömde ju infoga länken.
  http://www.annawahlgren.com/forum/viewtopic.php?t=21

  SvaraRadera
 8. jonna: tack för tips och länk. jag ska läsa på och se vad som kan passa oss!

  SvaraRadera