lördag 12 januari 2008

barnmat

Som jag lovade Anna kommer här ett inlägg om barnmat. Eftersom jag gillar att laga mat har det varit rätt självklart för mig att göra egen barnmat till Sessorna. Lite info fick man ju från BVC, men sen använder jag mest sunt förnuft och min egen fantasi. Jag brukar göra storkok och frysa in. Min princip är att jag gör protein/kolhydrat/grönsaker för sig och fryser in (muffinsformar funkar bra) och så tinar jag en av var och rör ihop. På så sätt kan man variera ganska lätt. Olika typer av protein-mat jag lagat är: kyckling, lax, köttfärs, röda linser. Jag kokar all mat, kryddar lätt med tex vitlök, örtkryddor, lagerblad eller annan krydda som inte är salt. Sen använder jag stavmixer och späder med kokvattnet till lagom konsistens. Skulle det vara för tjockt när man tar fram ur frysen kan man ju alltid späda mer då, antingen med vatten eller med lite mjölk/yoghurt. Jag tar alltid i lite extra fett också, brukar variera mellan olivolja, rapsolja och saltfritt smör. Kolhydratmat blir ofta potatis, gärna med morot eller palsternacka i. Sötpotatis är också mums! Har även testat pasta och ska prova med ris. Grönsaker som Sessorna gillar är majs, ärtor, brysselkål (alla från frysdisken). Broccoli är tyvärr blä tycker Sessorna. Sen brukar jag göra fruktmos till dessert. Banan är ju en klassiker, men det mesta går att mixa ihop. Att koka eget äppelmos går på en kick, blir gott om man kryddar med lite kanel eller kardemumma.

Om man känner sig osäker kan jag rekomendera Första och Andra Mosboken. Första är en pekbok för barnet och Andra en kokbok för föräldrar. Den innehåller inga revolutionerande recept, men väl lite tips och inspiration. I princip ska väl bebisarna kunna äta allt som föräldrarna äter, så länge det går att mixa och inte innehåller salt.

Hoppas detta kan inspirera nån. Fråga gärna om ni undrar nåt. Och är ni osäkra om nåt, hör med BVC-sköterskan, de brukar ha råd. Och barnmatsburkar är ju inte heller fel!

7 kommentarer:

 1. vad duktig du är! :) trevlig helg till prinsessmamman och prinsessbarnen!

  SvaraRadera
 2. Usch vad jobbigt det låter med en massa kokande och matbyggande. Mandy äter det vi äter, makaroner som de är, burkmajs och för att inte tala om köttbullar som man "skalar" :D Jag är väldigt tacksam över att M gillar bitar mer än puré och mos, det är tydligen blä. Dock har hon faktiskt börjat äta lite burkmat, så ibland har vi med oss spaghetti med köttfärssås, 12 månadersmat. Det är ju himla smidigt. Du verkar ha full koll på det där :D Ha det /Jenny

  SvaraRadera
 3. Här har du en till barnmatsmeckare fast det vet du redan. :)
  Fryser in i istärningar och gör som du att jag fryser dte mesta för sig, förutom när jag gjort mat tex kycklingrytan med kokosmjölk/ris och chili con carnen som hon kan äta. Tog undan lie innan jag saltade till oss.
  Brukar mixa i färsk basilika och sånt också. :)

  SvaraRadera
 4. tina: tack! Hoppas även du haft en bra helg!

  jenny: härligt att det börjar funka med maten för lilla damen!

  lena: jag ska också försöka laga mat som hela familjen kan äta. färsk basilika låter mumsmums!

  SvaraRadera
 5. Kul att sessorna gillar mat. Sonen är också matglad och det gör ju saker så mycket roligare och lättare. Vi lagar nästan allt själva utom fruktpuréerna. De tycker jag är goda på burk men annan burkmat tycker jag smakar trist.

  SvaraRadera
 6. Tack för inspirationen - har inte hunnit kommentera ditt braiga inlägg. Jag har anammat ditt koncept med trestegsraketen fruset i istärningsfack eller muffinsformar.

  Håller helt med om rekommendationen av första och andra Mosboken. De gav mig mod att mosa allt jag kommer över och fick mig också att inse att det inte är speciellt jobbigt att laga egen mat. Och snart kan vi ju äta samma sak allihop - det känns stort:D

  SvaraRadera
 7. e: visst är det kul med mat, både för stora och små!

  anna: varsågod!

  SvaraRadera