fredag 30 april 2010

om prestationsångest

Jag vet, rent teoretiskt att jag är hyfsat bra. Jag har en fin familj och en helt OK lägenhet där jag trivs. Jag har ett bra jobb som jag utför helt OK. Jag kan spela klarinett och är inte helt oäven på det. Jag tränar regelbundet och håller mig i form. Men jag kan liksom inte se det. Jag tänker bara på alla de som är bättre än jag. Som bor i den perfekt stajlade drömvillan. Som forskar bättre och drar in mer anslag. Som är klarinettvirtuoser. Som springer milen på 40 minuter. Aldrig att jag tänker på de som är sämre än jag. Närå, de finns inte. Såklart att det är bra att inte bara sitta nöjd, utan alltid sträva mot högre höjder, men NÅN gång ska man väl få vara nöjd? Va?

18 kommentarer:

 1. Det hade kunnat vara jag det där, som skrev det inlägget, jag är likadan! Varför är det så, att man alltid ska titta på vad andra har/gör? Mycket märkligt. Snacka om slöseri med energi. Men du, nu är det ju helg :-) Eller ja, om några timmar då ;-)

  SvaraRadera
 2. Sofie: vi får kämpa på och tänka att vi duger!

  SvaraRadera
 3. Tänk på mig. ;-) Jag bor i ett slitet hyresområde i Gottsunda, kan inte vara ute och springa alls pga felkonstruerade fötter och knän, vet knappt vad en klarinett är och har aldrig dragit in ett öre i forskningsanslag. Men jag är ganska glad ändå! Kram!

  SvaraRadera
 4. Amanda: fast du är säkert skitbra på andra saker! det är vi ju alla, vi måste bara fokusera på det, i stället för det vi inte är bra på! Vi duger som vi är!

  SvaraRadera
 5. Åh Frida, jag förstår hur du menar, men du får bara inte tänka så! =D Du är ju bäst! Jag är superimponerad av dig varje dag, och fatta hur många som är det!
  Ha en riktigt bra Valborg!! KRAM!

  SvaraRadera
 6. Hej kompis! Du är min ABSOLUTA idol beträffande såväl klarinett, löpning och forskning! Så det så ;)

  SvaraRadera
 7. Omentjej: fast ibland tänker jag att jag bara är en bluff :(

  Fröet: gulle!

  SvaraRadera
 8. Jag vet! Jag är precis likadan...Ibland får man lov att peppa sig själv. Du är bäst! På det som Du är bäst på!

  KRAM

  SvaraRadera
 9. Knepigt att man aldrig är nöjd eller ser vad som är bra eller vad man gör bra. Jag känner igen mig helt i det du skriver.

  SvaraRadera
 10. Frida, tänk istället på allt det DU kan och det DU har och att du faktiskt kan och har allt det.
  Den här otillräcklighetskänslan som du beskriver kan vändas till något positivt om man tänker att ma hela tiden strävar framåt och inte nöjer sig, utan att man har VILJAN. och sedan riktar man den strålkastaren mot något nytt och outforskat istället för det gamla.

  jag gillar dig som du är, det vet du!!

  SvaraRadera
 11. Det är så tramsigt och typiskt tjejigt! jag är likadan. Aldrig nöjd fastän jag är bra i skolan, har ett schysst extrajobb, en sexig karl osv. Ändå är det allting nånting man tycker fattas, som nån annan såklart har. Grr!

  SvaraRadera
 12. Jag veeeet! Är också fast i ett sånt tänk just nu. Kan inte uppskatta det jag faktiskt har utan snöar bara in på andra som har det (i mitt tycke) bättre osv. Man får säga till sig själv på skarpen! Och prata med vänner (och upptäcka att nästan alla känner likadant :-)....

  SvaraRadera
 13. Lillan: dumma oss som måste vara sånna!

  Loppanlej: kanske för att vi är sånna högpresterande varelser som alltid vill bli bättre?...

  Linda: tack för fina ord.

  Summercat: vi får sluta tramsa oss så!

  Pia: tur att jag har alla er fina bloggvänner

  SvaraRadera
 14. det är hopplöst, det där... du är i alla fall inte ensam! kram!

  SvaraRadera
 15. Jag håller med till punkt och pricka. Det är dumt att jämföra sig överhuvudtaget. Man har ju inte samma förutsättningar man är ju individer. Men du är inte alls ensam i ditt tänkande och tyckande..

  SvaraRadera
 16. Mmm, så där tror jag alla (även jag) känner då och då, att det alltid finns folk som är bättre. Och att någon snart kommer på bluffen om en själv ;)

  Men vet du vad, jag tror det i grunden är bra att inte vara nöjd. Inte så att man ska gå och vara missnöjd, utan att man ständigt strävar efter något mer. Nöjda forskare skriver inga Nature-pek. Nöjda löpare slår inga pers och får inga endorfinkickar. Osv.

  Så tänker jag.

  SvaraRadera
 17. Ja-a, verkligen! Det är så lätt att glömma bort att man faktiskt inte alltid behöver jämföra sig med andra. Tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 18. Mellanbarnet: så sant!

  Alexia: vassego!

  SvaraRadera