torsdag 3 mars 2011

om mitt jobb, del I

Via min läsarenkät insåg jag att ni är flera som är nyfikna på mitt jobb/min forskning. Så jag tänkte försöka ägna några inlägg om detta. Låtom oss börja från början, och reda ut hur det egentligen funkar i universitetsvärlden. Men håll i er, det är en djungel, och inte ens jag fattar riktigt hur det går till.

 • Först måste man ju läsa en grundutbildning, på högskola eller universitet. Jag har läst en fyraårig utbildning som hette "Bioteknik", vilket innebar en massa kurser i det som kallas "vit biologi", dvs cellbiologi, mikrobiologi, biokemi, immunologi, genetik, osv. Det här är ju ganska forskningsintensiva ämnen, och jag förstod tidigt under utbildningen att jag ville bli forskare. Det är nåt jag har funderat på sen högstadiet nån gång, och de naturvetenskapliga ämnena har alltid legat mig varmast om hjärtat.
 • I slutet av min utbildning gjorde jag ett examensarbete, och passade då på att söka mig utomlands, jag jobbade ett halvår (drygt) på ett labb vid USCF (university of california i san franscisco). Där höll jag på med cellcykelreglering (vad som bestämmer hur och när våra celler ska dela sig), och vi använde jäst som modellorganism. Det är ofta så i forskning, att även fast man är nyfiken på hur det funkar i människokroppen så är det så svårt och opraktiskt att göra försök på människor att man hittar andra modeller. Här var det alltså jäst. Projektet var inte dödskul, men däremot älskade jag att jobba på ett universitetslabb, så min vilja att forska fortsatte. Fortfarande i S.F började jag söka efter doktorandtjänster hemma i Uppsala. Jag kontaktade de professorer jag kände till och frågade, och letade även i jobbannonser. Oftast får man nog doktorandtjänster via inofficiella vägar, att man känner till professorn och han "vill ha" en, och specialskriver en annons till en. Om detta kan man tycka vad man vill, och kan nog ge upphov till ett eget inlägg.
Nu känner jag att detta kommer bli toklångt, så jag får dela upp det. Nu har ni min bakgrund i alla fall.

5 kommentarer:

 1. Du får mig nästan att ångra att jag inte gav mig på forskningen...Väntar med spänning på fortsättningen:)

  SvaraRadera
 2. Flicka: åh, det är inte bara guld och gröna skogar, jag lovar!

  SvaraRadera
 3. Jag är grymt avis på ditt spännande jobb. Själv är jag en sån som skickar kids vidare till universitet med klena kunskaper... ;) Älskar biologin men brinner nog lite mer för den gröna men vill läsa och lära mig mer inom ditt område.

  SvaraRadera
 4. Spännande! Ser fram emot att höra mer om vad du forskar om just nu!
  Och jag vet att det inte var det som var grejen med inlägget men ÅH har du bott i San Francisco??? Jag ÄLSKAR SF!!! Det är en av mina bästa platser på jorden. Lyllos!

  SvaraRadera
 5. Loppanlej: du får komma hit så ska jag lära dig allt jag kan!

  Emma: japp, ca 8 månader i SF! Får bli ett inlägg om det framöver också!

  SvaraRadera