torsdag 6 september 2012

det här med föräldracooperativ

Vår nya förskola är ett föräldracooperativ. Det är anställda pedagoger såklart, men föräldrarna driver förskolan. Det är bra på det sättet att man får fin inblick i arbetet och kan påverka hur barnen har det och vad de gör. Men. Man måste även göra trista saker. Som städa. Och det stressar mig. Vår vardag är rätt fullspäckad som den är. Hur får folk ihop det? Varken jag eller maken har jobb som är kompatibla med deltid. Vi pusslar ned tider och jobbar när ingen annan är på jobbet för att kunna hämta i tid. Att behöva ta kvällar och helger för att städa på förskolan känns så där.

Fast det rör sig bara om ett år, så jag antar man får bita ihop och göra det bästa av situationen.

Och sluta gnälla.

19 kommentarer:

 1. Vi har också ett kooperativ där vi städar två dagar var 5:e vecka. Det är jobbigt. Känns som slöseri med tid. Men samtidigt älskar jag förskolan. Sammanhållningen. Vi städar tillsammans alla tre. GÅr fort och så umgås vi. Fast nu slipper vi städa då jag ska vara kassör de närmaste åren. Smart eller inte får vi väl se.

  SvaraRadera
 2. Alltså. Jag har aldrig fattat det där. Varför anlitar man inte en städfirma som på alla vanliga kommunala och privata dagis?? /J

  SvaraRadera
 3. Vi var med i ett kooperativ ett år ungefär...sedan flyttade vi sonen...vi hann inte...förutom städning så var det trädgårdsdagar...bla ska bla...

  SvaraRadera
 4. Har hört att man på en del kooperativ kan välja om man vill städa själv eller ta in en firma. Kan det kanske vara ett alt? Men kanske svårt få igenom på kort tid. Förstår att det är svårt att få ihop tiden. Vi hade möjlighet välja och valde då bort kooperativ pga städ- och matlagning.

  SvaraRadera
 5. Vi hade städfirma men hann ändå inte vara duktiga kooperativföräldrar...vi har hoppat av och det är så in i bänken skönt.

  SvaraRadera
 6. På vår förskola kan man köpa sig fri från städningen.

  SvaraRadera
 7. När mina var små hade vi dem på en kommunal förskola - som hade kaniner och höns. Föräldrarna turades om att gå dit på helgerna och städa/mata/plocka ägg - det var äckligt (höns är läbbiga) men ungarna älskade att plocka äggen - sen gick vi hem och gjorde sockerkaka på dem :)

  SvaraRadera
 8. Det är därför vi valde bort kooperativ!

  SvaraRadera
 9. alla: skönt att höra att andra också tycker det är/verkar jobbigt. Vi hade tyvärr inget val eftersom det blev strul med barnens barnomsorg detta år, så vi fick ta det vi fick. På plussidan är att det ligger extremt nära där vi bor, samt att S&S redan känner några barn som går där. Så vi biter ihop. Men kommer ej bli några kooperativsälskare, det tror jag inte...

  SvaraRadera
 10. Anledningen till att vårt kooperativ inte tar in en städfirma är att det är för dyrt. I så fall skulle vi vara tvungna att skära ner på personalen, och det är den största anledningen till att vi har ett kooperativ. Personaltätheten är högre än på en kommunal förskola. För mig har det varit väldigt viktigt i vårt val. Då står jag ut med städning och städhelger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att det är så det är på vår förskola också!

   Radera
 11. Det där med föräldracooperativ låter ju grymt på pappret just i och med att man har mer att säga till om och större inflytande. Men usch och fy för de där trista sysslorna som att hjälpa till med städning, roligare kan man ju ha det på sin fritid liksom.

  SvaraRadera
 12. Det där med föräldracooperativ låter ju grymt på pappret just i och med att man har mer att säga till om och större inflytande. Men usch och fy för de där trista sysslorna som att hjälpa till med städning, roligare kan man ju ha det på sin fritid liksom.

  SvaraRadera
 13. Det där med föräldracooperativ låter ju grymt på pappret just i och med att man har mer att säga till om och större inflytande. Men usch och fy för de där trista sysslorna som att hjälpa till med städning, roligare kan man ju ha det på sin fritid liksom.

  SvaraRadera
 14. Det där med föräldracooperativ låter ju grymt på pappret just i och med att man har mer att säga till om och större inflytande. Men usch och fy för de där trista sysslorna som att hjälpa till med städning, roligare kan man ju ha det på sin fritid liksom.

  SvaraRadera
 15. Nej, jag fattar inte heller varför man ska städa en massa. För att spara pengar, antar jag? Men om man måste börja jobba deltid för att hinna städa blir det rätt dyr städning ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som inte tänker jobba deltid får städa på natten och offra sömn i stället för pengar...

   Radera
 16. Jag visste inte ens att det var så föräldracooperativ fungerade. Jag förstår ert dilemma men vi hade inte heller kunnat klara det särskilt bra eftersom jag, trots min deltid på 90% arbetar obekväma arbetstider och Markus har jour var femte vecka. Hehe, jag hade nog velat städa hälften av vad alla heltidsföräldrar hade gjort eftersom mina barn bara är på förskolan 20-25 timmar/vecka :D Hoppas ni löser det.. :D

  SvaraRadera