söndag 17 augusti 2014

guldkorn i Uppsala

Det är lätt att bli lite hemmablind och tycka att ens egna mellanstora stad är lite trist. Men de senaste dagarna har jag återupptäckt Uppsala efter sommaren, och blivit lite nykär. Så jag tänkte passa på att tipsa om mina smultronställen.

Hugos – Kaffe med Flit. Det här fiket på Svartbäcksgatan hamnade jag och barnen på igår när vi shoppat oss trötta. Jag (som inte ätit korv på stan) var lite hungrig, och barnen ville ha glass. Vi möttes direkt av ägaren som började berätta om den familj utanför Stockholm som gör glassen, bredde mig en hoummusmacka på Upplandskubb och serverade oss sin "ekologiska läsk" (egenbubblat vatten blandat med valfri ekologisk saft). Kaffet brygger han av nymalda bönor, och man får själv bestämma styrka och smak. Hugos café har funnits rätt länge i stan, och jag har fikat där då och då, även om jag i ärlighetens namn inte hängt så mycket på fik de senaste åren. Men i går gjorde jag det! Ägaren lajade med barnen, vi diskuterade hållbar utveckling, han bjöd in mig at ha frukostmöten hos honom, och jag kände mig som en sådan där skön stammis som i alla fall jag alltid önskar att jag vore. Verkligen ett guldkorn bland alla ställen i stan med kärlekslösa lattes och inplastade kaloribombsmackor. Eko-reko-hipster, på ett bra sätt!

Karins Skafferi. Nästan hemma på vår gata i stan, i alla fall i vårt bostadsområde. Jag gillar ställen som inte ligger mitt i centrum. När det dessutom är en urgullig delikatessbutik med en lika gullig innehaverska, då får det full pott i min bok. Här slinker jag gärna in på väg hem på fredagar, för att köpa med mig lite goda saker. Närproducerad ost, världens godaste lakritskola och surdegsbröd. Dessutom får man alltid provsmaka någon godbit, samtidigt som man får en trevlig pratstund med Karin herself. Missa inte detta söta ställe när du är i Uppsala!

GinnDee. I det här hörnet på Skolgatan har det legat en liten resturang så länge jag bott i Uppsala. Men ingen som jag någonsin besökt. Men för ett tag sedan skulle vi äta sushi med våra kompisar och de berättade att den resturang som nu ligger där har Uppsalas godaste sushi. Så klart var vi tvungen att testa. Och oh my god, deras Tempura Maki är bland det godaste jag ätit! Nu under sommaren har de en mysig liten uteservering precis vid Fyrisån, och dit gick vi i torsdags efter en dag i stadens lekparker (vi var i karantän efter magsjukan, men helt friska). Trevlig personal, snabb service, och som sagt god mat! Kanske blev jag förförd av de kulörta lyktorna och det faktum att jag kunde äta igen, men jag kände mig lite kär i stället.

Biotopia. Det gamla Biologiska museet i Vasaparken fick sig en rejäl uppfräschning för några år sedan, och nu kan man ta sina barn hit för att ingjuta lite naturvetenskapliga kunskaper i dem. I torsdags var vi här, lärde oss om fossiler, jordens ålder och vad som hände när, samt gick på smådjursafari. Personalen är alltid otroligt entusiastisk och under lov finns det alltid massa roliga aktiviteter för barn (och nyfikna vuxna). Tröttnar man på naturvetenskapen kan man alltid gå ut och leka i lekparken utanför. Grymt bra ställe, kostar dessutom gratis!

Varsågoda, några av mina Uppsala-favoriter. Helt osponsrat, bara för att jag känner för att dela med mig. Välkommen hit, välkommen hem!

5 kommentarer:

  1. Malin: ni är så välkomna! Hör av er om ni vill ha guidning!

    SvaraRadera
  2. Omentjej: ni får komma hit och hänga lite!

    SvaraRadera
  3. Yes, det ska vi! Hör av mig när jag vet! :)

    SvaraRadera