måndag 20 februari 2012

om NMT

I lördags var jag alltså på ett prova-på-pass i Nordic Military Training. Jag var lite nervös när jag stack dit, men tänkte att jag nog skulle överleva. Och det gjorde jag. I tåliga kläder ställde vi upp oss och joggade i väg. Jag var lite rädd att det skulle vara för mycket och för snabb löpning, för jag är verkligen inte snabb. Och det var en del löpning, men bara korta sträckor, så det gick fint. Vi fick göra lite höga knän med partner, jogga vidare, hoppa grodhopp, brottas lite, osv. När vi kom fram till stans brantaste skogsslänt blev vi beordrade att para ihop oss med någon i samma storlek. Sen skulle vi BÄRA varann uppför. Det var tungt! Väl uppe i skogen gjorde vi olika övningar, så som intervall-löpning i 3 dm snö, situps, ålning medelst hasning och plankan i samma snö. Vilan var oftast jägarvila. Mjölksyra! Det var ingen tävling och man skulle peppa varann. Ändå fick jag ändå känslan (som jag ofta får vid gruppträning) att jag var sämst och därför ville gråta. Jag hade även lite otur och kom på ställen som gjorde att jag fick starta sist OCH springa längst, vilket spädde på känslan att hela tiden vara sist.

Efter 75 minuter var de flesta rätt trötta, och jag har fortfarande i dag träningsvärk.

På plussidan med NMT:

 • Man hinner inte tänka, det är bara att göra det som instruktörerna säger åt en
 • Därför säkert mycket bra för personer som har svårt att motivera sig att träna på egen hand
 • Det är alltid utomhus, och att vara utomhus är ju najs!
 • Man får chans att testa på att tänja sina egna gränser
På minussidan:
 • Det är ganska okontrollerad träning, och jag kände att tex mitt knä började protestera lite
 • Jag som är en kontrollmänniska gillade inte att inte veta vad som skulle ske näst, eller hur mycket det skulle vara av allt. Jag vill veta exakta kilometrar jag springer, kilo jag lyfter, repetitioner jag kör, osv.
Summa sumarum är nog att detta inte är en träningsform jag kommer att köra så ofta. Om mitt gym hade NMT-liknande pass skulle jag nog köra då och då, men att betala för ÄNNU ett träningssätt utöver mitt gymkort kommer inte att hända just nu. Men jag rekomenderar att folk som gillar att träna/vill prova på att träna att testa. Det ska vara ett till prova-på-pass i Uppsala den 3 mars, häng på då vettja!

7 kommentarer:

 1. Maste saga att jag verkligen onskar att det fanns nagon sadan typ av traning har i Schweiz.....och aven om det gjorde det skukle jag ju inte forsta ett ord franka =))
  Tycker du ska vara stolt att du vagade testa! Kan tanka mig in i situationen och kanna frustrationen med dig....fast jag ar helt overtygad om att du var mycket duktigare an du sjalv tror!

  SvaraRadera
 2. Jag blir avskräckt bara av att läsa...
  XXX
  sara

  SvaraRadera
 3. WOW! Det kändes som jag kört dagens träningspass bara genom att läsa detta! SÅ jobbigt lät det ;-)

  SvaraRadera
 4. Uh. Tack för rapport.
  Nu är jag övertygad.
  Men inte frälst.
  DET DÄR är inget för kontrollmänniskan Libby som inte gillar skogen (på det viset) och känslan av att vara sist/sämst i det där också!!! :D

  SvaraRadera
 5. Tack för superbra rapport! Tror det är en aning tufft för mig : ) Vill ju också veta vad som ska hända så man vet hur mycket man kan ta ut sig på varje grej!

  SvaraRadera
 6. Linda: tack! det var skönt när det var klart och gav två dagars underbar träningsvärk!

  Sara: hehe!

  FIA FIT: varsågod!

  Libby: näe, inte nåt för kontrollmänniskor...

  JoHo: Gör´t!

  hallinbloggar: det fanns en grupp där man inte behövde ha NÅN träningsbakgrund, så det finns nåt för alla!

  SvaraRadera