måndag 29 oktober 2012

sådant jag älskar

På sista tiden har jag känt mig helt uppslukad av olika typer av media. Framförallt är det skönlitteratur, musik, TV-serier och (såklart pga mitt jobb) forskningslitteratur. Inget nytt under solen här. Men det som känns som en revolution för mig är den elektroniska tillgängligheten. Skönlitteratur konsumerar jag numera mest via e-böcker som jag lånar på bibloteket och läser på iPad. Jag har alltid älskat att låna böcker på bibliotek, men där jag är just nu i mitt liv prioriterar jag inte att fysiskt åka till biblioteket för att låna (och lämna tillbaka) böcker. Vi har lånat en fysiska barnböcker under åren som föräldrar, men nu blir det mest e-böcker där också. Sen några veckor tillbaka läser vi flera Lasse-Majaböcker i veckan. Och jag lånar till mig själv också. Lånar och masskonsumerar. Jag blir mycket djärvare när jag lånar böcker i stället för att köpa, är boken inte bra gör det ju inget! Som komplement till e-böcker lyssnar jag också på ljudböcker då och då. Typ när jag springer eller promenerar eller viker tvätt, tråkiga situationer när det inte går att läsa själv. Fatta så mycket skönlitteratur jag får in i mitt liv!

Samma gäller musik. Jag är inte en bakgrundsmusiktjej, utan lyssnar bara på musik när jag verkligen kan lyssna. Men om man inte lyssnar så ofta, och inte riktigt hänger med på samma sätt som i tonåren, så är det svårt att veta vad man ska lyssna på. Men då kommer Spotify in i bilden. Jag har identifierat ett gäng vänner som jag har märkt har utmärkt musiksmak och koll. Och så stalkar jag deras spellistor. Och vågar. För hey, det är ju bara att klicka sig vidare om man inte gillar. Men mycket gillar jag, och så gör jag egna spellistor och lyssnar när jag städar och joggar och gymmar. Lövly! Här har ni listan på mina senaste älsklingslåtar.

Nästa revolution är ju Netflix. Inte för att allt finns där, men jag är ändå nykär. Håller på att riktigt grotta in mig i tusen avsnitt av Buffy och vill liksom inte att kvällarna ska ta slut, för det finns så mycket jag vill se.

Forskningslitteraturen som främst finns som artiklar i pdf-format läser jag numer alltid på min iPad. Det finns en uppsjö av appar som gör pdf-läsning enkel och bra. Jag använder GoodNotes där jag kan stryka under, göra egna anteckningar och skapa olika bibliotek. Smidigt och miljövänligt, för jag slipper skriva ut massa papper som jag ändå tappar bort sen.

Dock undrar någon: FILM? Nja, svarar jag, jag är ingen filmtjej. Det tar för lång tid i anspråk och av någon (outgrundlig) anledning har jag aldrig varit så himla filmfrälst. Visst, jag kommer säkert Netflixa något framöver, men det ligger rätt långt ner på min prioriteringslista.

Slutsats: så himla mycket bra det finns därute, och så lätt internet har gjort det för oss att nå det. Hurra!


8 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ja, hurra för internet! Också för att det har gett oss möjlighet att ta del av fin-fina bloggar (som din!).

  SvaraRadera
 3. Men åh, skriver under på allt. I löv internet jag med!

  SvaraRadera
 4. Netflix i mitt hjärta typ...å på den här sidan pölen har vi Amazon Prime Instant Video oxå... På "vanliga" tv'n blir det nyheter å några väl valda serier, men i övrigt streamas det för fullt. Vad gjorde man innan internet egentligen? ;)

  SvaraRadera
 5. Linda: ja, bloggar! och tack!

  JoHo: bästa, bästa!

  Erika: lyxigt ni har det där borta!

  SvaraRadera
 6. Ja, älska nätet! Jag gillar ju film också och då kan headweb vara bra att ta till om man får filmabstinens! Jag är väldigt förtjust i gamla hederliga "träböcker" men det ena behöver inte utesluta det andra ;D gillar e-böcker också!!

  SvaraRadera
 7. Vilken bra Spotify-lista!!!

  SvaraRadera
 8. Libby: då kanske jag ska kolla in headweb nån gång!

  Åsa: kul att du gillar!

  SvaraRadera