Fördelen med att ha en blogg utan nån speciell inriktning är att man kan skriva om vad man vill. I kväll vill jag skriva om att jag bakar bröd. Dels för att jag känner mig så himla duktig, så jag vill skryta lite, dels för att jag vill dela med mig av receptet. Det är lite meckigt och kräver planering, men jag lovar, det är värt det, för det är världens godaste bröd. Fyra rejäla bröd får man.
Skållebröd från Kvidinge
Dag1:
2,3 l rågsikt
1 msk salt
1 msk anis
1 msk fänkål
1 msk kummin
1,5 l kokande vatten
Mal kryddorna väl. Blanda allt, låt stå övertäckt 2 dygn.
Dag 3
2,3 l rågsikt (eller så mycket som går i)
100 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 dl sirap
Blanda vatten med jäst och blanda ner i degen. Tillsätt sirap. Knåda i så mycket mjöl som går, tills degen är lagom fuktig. Baka ut till 4 runda bröd. Jäs minst en timme. Sätt ugnen på 250 grader, sänk till 200 när bröden sätts in. Grädda drygt en timme.
Enjoy!
onsdag 19 november 2008
godaste brödet
Posted by Frida at 11/19/2008 08:29:00 em
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
åh! jag som skulle leta brödrecept när bloggrollen var kollad -nu har jag slagit två flugor på smällen!!
SvaraRaderatack Fraidi!
och: kan dina fortf ha findressarna? våra overaller är undanlagda sedan länge...
kapybaran: varsågod! och: ja, byxorna har funkat förvånandsvärt länge. Fast de är lite små... vi har dem hemma ibland när allt annat är i tvätten.
SvaraRaderaBaka bröd har jag aldrig gett mig på, om nu inte sconse räknas som bröd. Men det lät gott när jag läste receptet. En dag kanske.....
SvaraRaderaSusanne A: pröva, det är ju sjukt gott med nybakt bröd!
SvaraRaderaJag mitt lata skrälle tyckte att det var väldigt avancerat. Vi är ju lata o gör bröd i bakmaskinen, 3 timmar och 15 minuter tar det om man vill ha det samma dag. Känner mig som värsta stressmorsan när jag att du är i baktagen 2 dagar dessutom :(
SvaraRaderaBullar tar nog med tid.. jäääsa, o vänta, o grädda o vänta.. :(
/J
Jenny: ah, det är ju inte som om jag alltid håller på såhär. Men det är lite som terapi för mig när jag väl sätter igång.
SvaraRaderalät gott. kankse ska prova det någon dag..
SvaraRaderaoch ja. fördelen med att ha en blogg som "handlar om allt och inget" är att det är just det man skriver om. Jätteskönt tycker jag.
johannapannan: prova, det är ljuvligt!
SvaraRadera2 frågor
SvaraRadera1. Vad menar du med "eller så mycket som går i"?
2. Kan man halvera dag 1 satsen och använda vid annat tillfälle? Håller sig satsen?
Anonym:
SvaraRadera1. Beroende på mjölkvalitet kan det gå i olika mängder mjöl. Här får man använda deg-erfarenhet.
2. Vet ej, det har jag aldrig provat.