onsdag 5 juni 2013

tips tack!

Nästa vecka ska jag och en annan kollega som också ska sluta här ha en liten avskedstillställning. Det blir enkelt, med pastasallad, bröd och vin. Inte för att jag är speciellt förtjust i pastasallad, men det är lätt att fixa till många. Så nu tänkte jag be om era bästa tips på att få salladen så god som möjligt. Inte så där trist och smaklös som pastasallad kan vara.

Jag tänker ungefär så här:

  • Marinera pastan i nåt göttigt, typ pesto
  • Blanda i några smakrika grejer, typ oliver, fetaost. Funderar på inlagd rödlök från den där Cramby-texmexboken som alla älskar och som jag äntligen skaffade i går. Kan det funka? Rå rödlök är ju gott, men har en tendens att bli så stark (speciellt smaken i  munnen efteråt)
  • Blanda i lite vanliga grönsaker som tomat, gurka, paprika. Några fler förslag här?
  • Inte FÖR många ingredienser, då får jag hacka ihjäl mig, det ska bli till 30 pers.
  • Marinera och ugnssteka ett gäng kycklingfiléer till de som vill ha upp proteinhalten. Tips på smarrig marinad?
  • Ska jag ha något mer i veggo-salladen?
  • Inte FÖR kompicerade/dyra ingredienser, vi ska bjuppa på allt.
Så nu: överös mig med era bästa pastasalladstips! Just do it!

11 kommentarer:

  1. Jag tycker att Ridderheims vitlöks/örtmarinerade soltorkade tomater räddar vilken trist pastasallad som helst. Och då har jag ändå förätit mig på soltorkade tomater och undviker dem (oftast). Men de här? Så jävla goda. Eller ja, det är ju marinaden som är himmelsk, så om jag vore du skulle jag skippa peston (som jag också förätit mig på) och köra på marinaden från dessa tomater istället. Och kanske hiva i kikärtor i veggo-salladen? Och helst avokado!

    SvaraRadera
  2. Lisa: men hurra vilka bra tips! Avokado får det bli om jag hittar några bra (avokadosäsongen verkar vara över, hittar bara hårda/övermogna) och definitivt kikärtor! TACK!!

    SvaraRadera
  3. Jag tänkte säga rätt exakt som Lisa. För pesto är ju också känsligt om ngn är allergisk tänker jag?

    SvaraRadera
  4. Enkel men god pastasallad som min syster brukar göra är:

    Pasta (d'uh, men typ penne)
    Broccolibuketter
    Körsbärstomater
    Fetaost
    Bacon (går att skippa och/eller ha bredvid salladen, väljer man att ha bredvid kan man ha annat kallskuret också eller istället)

    Och någon typ av dressing, pesto om man gillar det, annars en vinaigrette till exempel.

    Ett bra tips för att få smakrik pastasallad är att blanda pastan med den dressing man vill ha medan pastan fortfarande är lite varm.

    Och så kan man ha en grönsallad vid sidan om, då håller sig den krispig och fräsch.

    Likadant kan man ha sånt som några kan ha svårt för; oliver, soltorkade tomater, rostade pinjenötter t ex i egna skålar bredvid så kan man komplettera salladen efter tycke och smak.

    Om salladen ska stå en stund kan ju avocado tyvärr bli lite brun och salladen blir lite kladdig om avocadon är riktigt mogen.

    SvaraRadera
  5. Tänkte också säga soltorkade tomater, men inte för stora bitar. Gröna oliver. Asch, du verkar vara inne på ett bra spår.

    Förresten, en sallad jag fortf. gillar är kalasvarianten från när man var liten: ris, tonfisk, gröna ärter, majs, picklad paprika (i mängd) och sen toppad med äggklyftor, tomatklyftor och dill.

    SvaraRadera
  6. yllet: smart tänkt med allergi där!

    Katarina: oh, massa fina tips, tack!

    Omentjej: oh, vi hade nog väldigt olika smak när jag var liten, för jag avskydde den där salladen. Gillar fortfarande inte tonfisk, gröna ärter (iaf inte från burk), pickladpaprika eller dill ;)

    SvaraRadera
  7. Frida: haha just ja, du gillar ju inte tonfisk. Då blir det jobbigt. Ärter på burk äter inte jag heller, det ska vara frysta (skonsamt tinade så de inte blir grådaskiga och skrynkliga). Men picklad paprika, kom igen, det är ju supergott! ;) Fast jag ska ju inte säga ngt, det finns en hel del på min icke-lista. :D

    SvaraRadera
  8. blandade oliver, fetaopst/chevre, småtomater (halverade), paprika (rå), olivolja vit balsamvinäger ev lite dijon eller citron samt lite honung salt och peppar typ.
    Eller sparris! och bladspenat! (blandas i på slutet)

    SvaraRadera
  9. Om du gör inlagda rödlöken (som är sjukt god) så kan du tagga ner på chilin, så blir den inte så stark. Går nog att skippa nästan helt om du gör löken nån dag innan.

    SvaraRadera
  10. Mitt bästa tipps är att inte blanda ihop allt. Det ser mycket lyxigare ut med pasta salad "bufféstyle" än en stor skål :-)
    Gör egen pesto så slipper man allergiproblemet:
    Hacka massor av bladpersilja(tänk salladsmängd istf krydda), blanda med vitlök, mängder av olivolja, salt och en god riven ost, typ Västerbotten eller parmesan. Och rostade solrosfrön. Blanda i ljummen pasta.
    Servera med en massa tillbehör o olika sklar-körsbärstomater, fetaost, oliver, kyckling kanske, backon, paprika, grönsallad, marinerade kikärter-man kan ta allt man är sugen på.
    Det ser lyxigt ut, och alla kan komponera sin egen sallad.

    SvaraRadera
  11. ah, vilka bra idéer - jag som ska göra studentbuffé idag.

    Något som jag alltid gör, som går åt direkt är små ostmunsbitar.

    150 g smör/margarin
    4 dl riven ost
    2½ dl vetemjöl
    skvätt vatten

    Mixa ihop och gör små kakor. Lägg på något gott och sätt in i ugnen 5-10 minuter på 225 grader. Perfa till välkomstdrickat.

    Jag brukar ha skinka blandat med ädelost på tub, en liten klick på kakan. Blir svingott och passar jättebra på bufféer också, eller som tilltugg till sallad :)

    Alla gäster bara: FÅR JAG RECEPTET!

    SvaraRadera