torsdag 29 november 2007

nya vanor

Torsdagar brukade ju betyda föräldragruppsträff. Men det är lite långt att köra för det nu när vi är i exil. Så då får man hitta nya vanor. I lokaltidningen hittade jag en notis om att min gamla barndomskyrka har öppet hus/babyrytmik på torsdagseftermiddagarna, så dit travade vi i regnet. Möttes av gamla bekanta och hade en finfin eftermiddag. Sessorna älskade rytmiken och mamman var glad att träffa lite folk. Fick en ny promenadkompis i en av mammorna som var där. Dagen har även bjudit på 2 promenader i regnet. Tur att man har regnställ och gummistövlar!

onsdag 28 november 2007

6 mån cntr

I dag har vi gjort en tur till Lärdomsstaden för Sessornas 6 månaders-kontroll. De fick godkänt av såväl BVC-sköterskan som tant Doktorn. Dessutom fick de sin andra vaccin-shot. Måtten var som följer:

Stella: 6850 g, 64 cm
Signe: 7370 g, 65,5 cm

Stora tjejer! Blev knappt ledsna över sprutan. Däremot trötta efter dagens eskapader och vi fick börja nattningen redan klockan 19. Gör ingenting för trötta mamman som undrar om även en vuxen får gå och lägga sig innan klockan 21?

tisdag 27 november 2007

boot camp update

I fall nån undrar så fortsätter jag med mina styrkepass, försöker sikta på tre gånger i veckan. Till det läggs nu ett antal barnvagnspromenader. I dag har det blivit 3x 55 min. Och eftersom mina föräldrars hus är beläget på Gurkstans topp innebär det rätt svettiga backar. Vagnen väger 20 kg + barn. Jag lär vara redo för ett Triathlon lagom till jul.

måndag 26 november 2007

rapport från exilen

Vi har det bra i Gurkstan. Fast det är ovant att vara i ett stort hus. Man får kånka Sessor fram och tillbaka. För de vill ju vara där mamman är. Två promenader inklusive ICA-besök! Nu är de nattade och klara innan kl 20! Hoppas nu de sover ordentligt också.

Blir nog lite dåligt bloggat framöver, har inte med bärbara datorn, så jag kan inte blogga när jag ammar som hemma. Men jag ska försöka komma till lite då och då.

lördag 24 november 2007

i exil

Exilen har börjat. I dag har vi hängt med gamla polare och ätit gott. Sessorna börjar friska på sig från förkylningen. I morgon åker vi till Lärdomsstaden för att babysimma och hämta lite mer saker. Sen får vi se hur vardagen kommer att bli.

fredag 23 november 2007

första måltiden

I dag tog vi steget från smakportioner till en hel måltid. Lax, bulgur och majs i en puré lagad av mamman. Var väl så där populärt. Äpple-pärondesserten (även den hemgjord) var godare. Nu efter lite kompletterande amning sover sessorna sött medan byggjobbarna river golv, väggar och garderober. I eftermiddag drar vi i exil, så här kan man ju inte leva!

torsdag 22 november 2007

Stella-bella-tröttmössa

I bland går det inte som man tänkt sig vid matningen. Stella somnar i matstolen och Signe vill mest kladda.

har det vänt?

Dagen har bjudit på inte mindre än två barnvagnspromenader! Helt plötsligt sover Sessorna fantastiskt bra i vagnen! Stackars Signe är superförkyld och vill bara sova hela tiden. Så jag travar och lyssnar på P1. Eftermiddagspromenaden gick jag tillsammans med föräldragruppsmammor och avslutades på Himlas lagerbutik, som ligger precis här i krokarna. Har aldrig varit där förut, men de hade ju massa fint! Köpte en soffkudde och en supersöt kruka till barnrummet.

Nu ägnar vi oss åt att tömma garderober och fundera ut vad man behöver för en månads exil. Herregud, vad ska man ha på sig på julafton? Det vill man ju inte behöva tänka på i november! Jag måste nog gå några rundor på stan!

onsdag 21 november 2007

vackra filtar

Lyckan verkar ha vänt när det gäller barnvagnspromenader. Flera dagar i rad har Sessorna varit nöjda i vagnen och sovit riktigt gott. Nu är jag nyss hemkommen från en 90-minuters promenad! Såhär fint inpackade i filtar som Lena sytt var de! Vädret var inte det bästa, men jag kom äntligen ihåg lurarna till mobilen och kunde lyssna på P1 hela vägen. I lööv P1! Nu är det amning som gäller. Sen blir det gröt, nakenfest, mer amning och så gonatt. För Sessorna alltså. Jag ska äta fisk, hoppar nakenfesten och stannar uppe för att se Grey´s.

evakuering

På fredag börjar byggsnubbarna att riva i vår lägenhet. Minst fyra veckor med byggfläktar. Så vi evakuerar oss till Gurkstaden. Hoppas dock kunna komma hit då och då, vill ju träffa alla coola mamma-polare. Som tur är finns det coola mamma-polare i Gurkstan också. Jenny W och Emma N, jag kommer att terrorisera er! Och Jenny V, kanske några utflykter till Sura också?

tisdag 20 november 2007

Stella-bella-sötnos

Jag är ofta för lat för att tanka bilder från kameran och redigera dem för bloggen. Men här bjuder jag på en vinterklädd Stella.

virriga mamman

I går skulle vi ju ju få info om vattenläckan i huset. Maken jobbade så jag hade bett Mr Svåger komma över och vakta Sessorna. Kl 19. Kl 18 upptäcker jag att mötet är kl 18. Slämger i en tjej i sjalen och en på höften och rusar iväg. Kommer lite sent och är helt stissig. Kånkar båda barnen och försöker fatta vad som ska hända. Går sådar. Men de ska riva upp golvet i två av våra rum, och ha byggfläktar för att torka ut, i massa veckor. Kan bli sådär kul. Risken finns att jag måste fly fältet. Får väl dra till föräldrarna i Gurkstan. Jaja, det kunde vara värre.

måndag 19 november 2007

på begäran

Här kommer receptet på kladdkakan med vit choklad som jag bakade till min födelsedagsfest:

Kladdkaka med vit choklad:

150 g vit blockchoklad
150 g smör
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk rivet citronskal

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant.

Smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Låt svalna lite.

Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med chokladen och smöret. Tillsätt ägg och citronskal och och rör om till en slät smet.

Här smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min.

Glasyr: Blanda 2 dl creme fraiche med 1/2 dl florsocker och 1 tsk vaniljsocker. Bred över kakan. Strö över granatäpplekärnor. Eller nåt annat gott. Jag har provat med blåbär också, det blir mumsigt.

Enjoy!

lördag 17 november 2007

what a day this has been

Övergiven av maken såväl dag som natt har jag och Sessorna varit på egna äventyr idag. Packade in oss i bilen och hämtade upp vännen U med en bruten tå och styrde sedan kosan mot Sveriges Närmaste Stad. Lyckades på tre timmar gå i tre affärer samt käka lunch. Vi var inte så snabba, men hade ack så trevligt! Jag är ju inte så bortskämd med att gå på stan nu för tiden, så detta var underbart! Fyndade en klänning på rea på Lindex. Sen åkte vi hem till U. Med våra fyra barn ihop blev der liv i luckan vill jag lova, jag är helt slut. När jag körde hem var det värsta dimman och Prinsessorna vrålade, ingen underbar kombination. Men nu är vi hemma och Signe har knoppat in. Stella är fröken piggelin, så hon får sitta med mamma och blogga och se på tv. Chokladen håller jag dock för mig själv...

Hoppas alla ni har en härlig lördag!

fredag 16 november 2007

fraidis boot camp

Styrkepasset har genomförts 2 gånger under veckan (en tredje gång blir i morgon). Promenader om inte varje dag så i alla fall nästan. En del sötsaker har slunkit ner, men det går åt rätt håll i alla fall.

det kallar jag service

Inspirerad av Kapybaran beställde jag superfina plyschoveraller från Wildbabies till Sessorna. Häromdagen ringer de och säger att de tyvärr är slut, men att de kan skicka motsvarande plysch-set tll samma pris (trots att de egentligen är dyrare) i stället. Ja tack sa jag. I dag kom de, superfina. Det kallar jag service! Nu väntar jag bara på att Sessorna ska växa i storlek 68!

torsdag 15 november 2007

takdroppet del II

En update på takdropsfronten: Det visade sig vara nån sorts läcka i ventilationsröret, anledning okänd. Så idag har massa hantverkargubbar sprungit här och skurit hål i väggen (vår nya!) och sågat i rör och haft sig. De hittade anledningen: rester från takrenovering har blåsts ner i rören och orsakat stopp vilket i sin tur orsakade läckaget. Fråga mig inte om några detaljer, för jag fattade inte så mycket. Däremot känns det lite surt att vårt nya golv och vår nya garderobsvägg blivit fuktskadad och måste rivas upp. Visserligen täcks det av hemförsäkringen, men det känns ju sådär att behöva leva i byggdamm IGEN.

Informationsmöte om allt detta måndag kväll, återkommer då med mer info.

onsdag 14 november 2007

hur snabbt allt kan vända

I natt sov Sessorna hyggligt och jag har känt mig relativt utvildad. Under dagen har de varit glada och nöjda och somnat när de varit trötta utan allt för mycket kink. Jag har hunnit luncha med några mamma-kompisar samt hälsa på mitt jobb. Helt plötsligt länns livet mycket lättare.

Har dock inte hunnit köra nåt styrkepass, och två bitar chokladkaka har slunkit ner. Men jag har i alla fall promenerat 2x 40 min.

tisdag 13 november 2007

trist dag

Stella är rätt förkyld och hostig så vi åkte inte till Öppna Förskolan idag. Det är annars en av veckans höjdpunkter, att få träffa lite andra tvillingföräldrar. Men inte idag alltså. I stället har vi varit hemma hela dan. Tiden går så ofantligt långsamt med två kinkiga bebisar. Man borde tycka att jag vant mig efter nästan sex månader som tvillingmorsa, men jag kan fortfarande få panikkänslor när båda är missnöjda. Vad tusan gör man när båda bara vill bäras? Tur att jag kan dubbelamma i alla fall. Känns som jag har försökt alla mina tricks i dag, men allt hara bara varit tråkigt. Dagens smakis, broccoi, var bara blä. Vet ej om det beror på förkylningen eller om det verkligen var äckligt. Ska försöka några dagar till. Och kanske försöka komma utanför dörren i morgon. Also this shall pass.

måndag 12 november 2007

ombyte förnöjer

Ett kort slag blev det vackert väder så jag byltade på mig och Prinsessorna och gick ut. Hann inte långt innan det började regna. På med det byngliga regnskyddet som man måste vara ingenjör för att förstå hur det funkar. Lite kink, mecklande upp och ner med barn och regnskydd. Lite mer regn, lite sol, lite hagel. Fast jag fick i alla fall 40 minuter promenad. På minussidan: en bit vit chokladkladdkaka slank ner fast det är vardag. Men nu är den slut och resten av veckan ska jag jobba på min nollvision.

pissväder

Eftersom jag inte har några planer alls för dagen tänkte jag ta en promenad under eftermiddagen. Men nu regnar det. Då blir det extra jobbigt om Sessorna vrålar och inte vill åka vagn. Så det blir väl till att stanna inne. Om inte vädret kommer på bättre tankar.

Jag har i alla fall kört styrkepasset i dag. Kanske är det bättre promenadväder i morgon.

söndag 11 november 2007

trött men lycklig

I går ställde jag till med kalas med anledning av min födelsedag tidigare i veckan. Jag älskar att fixa fest, bjuda på god mat och få träffa nära och kära. Med två uppmärksamhetstörstande Prinsessor i släptåg kräver det en del planering. Men med hjälp av käre maken och mina föräldrar plus syster fick vi ihop ett härligt kalas! Från kl 15 droppade folk in och det bjöds på marinerad fläskfilé med sallad och bulgur. Till det två sorters hembakt bröd och därefter vit chokladkladdkaka och kaffe. Runt 30 vuxna och en hoper barn kom och ville fira lilla mig! Jag är så lycklig som har så många fina vänner. Tack allesammans, för att ni kom, och för alla fina presenter!

fredag 9 november 2007

mysko natt

Först började allt helt normalt: trots kvällens vanliga amningsrace (nu med tillskott av gröt) vill Sessorna äta kl 01. Jag blir inte heller helt förvånad när tvilling 1 vaknar igen kl 02 för lite påfyllning. Men nånstans här börjar det mysko: det droppar från taket, inne i lägenheten! Visserligen regnar det ute, men vi bor längst ner i ett 8-våningshus. Jag blir klarvaken och börjar fundera på vad som bör göras. Surfar runt för att hitta nån sorts jour-service. Ska jag ringa till maken? Men varför störa hans hotellsömn, han kan ju rimligtvis inte göra nåt. Hittar jour-nummer, men tvekar om jag ska ringa. Vill ju inte ha hantverkare klampandes in mitt i natten. Tillslut är jag så vaken och hungrig att jag måste ta en macka. Beslutar mig sen för att ringa på morgonen. Lägger några handdukar på golvet, stoppar i öronpropparna mot droppljudet. Är dock allt för vaken och hinner inte somna om till kl 04 då det är dags för ny matning av Sessorna. Som sen inte vill somna om. Får dem att somna om ca kl 05. Slumrar nån timme innan Sessorna börjar åla. Inte mycket sovet i natt.

Nu är det morgon och jag har: ätit frukost, kört dagens pass, slängt in en maskin tvätt samt felanmält takdroppet. som visserligen slutade med regnet, men ändå...

torsdag 8 november 2007

a perfect day

Födelsedagen fortsatte med mumsigt eftermiddagsfika och sen kom Mr Svåger hem till oss och lagade födelsedagsmiddag. Vi skålade i champagne och det bjöds på oxfilé och risotto med massa godsaker till. Kvällen avrundades med Ben&Jerry´s Cookie Dough. Mycket bättre än tårta tycker Frida. Sammanfattningsvis en perfekt dag. Perfekt ordnat av min underbare make.

Dagens boot camp-uppdatering: En timmes promenad. Inga sötsaker. Lite träningsvärk efter gårdagens styrkepass.

onsdag 7 november 2007

boot camp blog

Av käraste maken fick jag inte bara massage, utan även 2 timmar med en "personal shopper" på NK! Så nu är jag än mer sporrad att komma i form, vill ju ha tillbaks min gamla kropp innan jag drar iväg på detta äventyr. Därför fortsätter här rapporteringen om mitt fortsatta nyttiga liv:

Gårdagen bjöd inte på nån motion av någon form, men jag åt heller inga sötsaker. Tog med mig ett äpple till Öppna Förskolans fika i stället för deras marmeladmackor.

I dag har jag kört mitt pass. Promenerat 2x 15 minuter i rask takt. Däremot blir det nog lite onyttigheter senare idag, det är ju trots allt min födelsedag! Fast först ska jg försöka hinna äta lunch, quornfärssås och pasta, morot till det.

hurra för mig!

Hurra, hurra för mig som fyller år idag! Maken kom hem efter nattjobb och överraskade mig med att skicka iväg mig på massage. Han vet verkligen vad jag behöver! Så nu sitter jag här, avlappnad till max och luktar gott. I kväll kommer svåger och lagar mat åt oss (han är en riktig mästerkock), och på lördag blir det partaj med nära och kära. Tänk så bra man kan ha det!

tisdag 6 november 2007

morot

Gott men lite kladdigt med morot tycker Stella-bella-sötnos.

måndag 5 november 2007

pass nr 2

Nu har jag och Kapybaran gjort en deal att köra detta pass tre gånger i veckan. Och Cecilia håller mig under uppsikt, så det är bara att köra. Så i dag har jag kört pass nummer två. Som lovat lade jag till bebisdans som uppvärmning, det blev väl ca 10 min. ABBA funkade bra som musik.

För övrigt fick jag träningsvärk av förra passet. Skönt att det tog, men det säger väl nåt om vilken urusel form jag är i.

söndag 4 november 2007

hungrigt

Just nu vill Sessorna äta varannan timme. Dag som natt. Mamman (och pappan) skulle gärna sova lite mer/bättre. Så i dag har vi gjort mest ingenting. Längtat efter att få sova.

lördag 3 november 2007

babygym

Inspirerad av Act as If gjorde jag igår 100 sit ups. Magen är rätt dallrig och jag äter alldeles för mycket fikabröd. Snart är väl amningen ett minne blott och då kommer jag svälla över alla kanter. Jag gillar ju egentligen att träna, men hitills har jag sprungit tre gånger och gått på två pass. Under fem månader. Det räcker inte för att komma i form. Så i morse konstruerade jag ett eget, babyvänligt, hemma-pass:

  • Armhävningar över bebis. Pussa bebis varje "dip".
  • Sit-ups brevid bebisar. De verkar gilla när mamma gör konstiga saker.
  • Rygglyft bredvid bebisar.
  • Benböj med bebis i famnen som extra tyngd.
  • Axelträning med bebis som hantel.
Funkade förvånandsvärt bra, Prinsessorna skrattade åt mammans knas och mammans muskler fick en genomkörare. Till nästa gång ska jag nog lägga till lite dans med bebis i famn som uppvärmning. Detta borde jag rimligtvis kunna genomföra några gånger i veckan. Kombinerat med lite promenader och min gamla (pre-gravvo) regel "inga sötsaker på vardagar" så borde jag kunna komma i form på sikt. För just nu känner jag mig lite obekväm i min kropp.

Så, nu när jag har outat detta på bloggen så kan jag ju inte fuska!

lista

Fyra saker jag inte klarar mig utan just nu:

  1. Amningskudde. Gör mitt liv som dubbelammande tvillingmorsa mycket enklare.
  2. Vattenflaska. Jag är ständigt törstig. En står vid "amningsstationen", en bredvid sängen, en i skötväskan.
  3. Öronproppar. När maken snarkar och Sessorna bökar (trots dem hör jag när de vaknar, så ingen fara!) kan jag ändå sova tack vare dessa.
  4. Bärsjal. När nån av Sessorna kinkar för mycket i vagnen/hemma åker de upp i sjalen och blir oftast glada.

fredag 2 november 2007

groggy

I natt har Sessorna jobbat i skift och hållt mamman vaken stora delar av natten. Jag känner mig lite groggy.

torsdag 1 november 2007

sångstund + dagens påhopp

I dag var det bestämt att vi skulle gå till stadens bibliotek med föräldragruppen för att bevista en sångstund för barn. Jag är lite skeptisk till sånna aktiviteter, mest för att det känns så ohanterligt med två vilda bebisar. Men de gillar ju när man sjunger, så jag beslöt mig för att gå. Rödögd efter en natt med lite sömn hastade jag iväg (det började redan 10, vilket är tidigt i en tvillingmammas värld). När vi kom fram var det som jag befarat: trångt, varmt, svettigt. Inte var själva sångstunden så mycket att hurra för heller, det brukar vara myckt trevligare på öppna förskolan. Sessorna var åliga och gnälliga och jag kände mig bara svettig och gråtfärdig. Där blir vi inte stammisar. De ur föräldragruppen med "lätta" barn stannade kvar för att gå på fik och göra ärenden. Vi andra gick hemmåt och försökte söva/lugna barn. Väl framme vid vårt lokala kondis var kidsen rätt lugna/sovande, så vi beslöt oss för lunch på uteserveringen (!). Det var vi och en man med barnvagn. Efter en halvtimme reser han sig och säger med mycket aggresiv röst:

-Tack för att ni med ert högljudda prat har väckt min son! Vanligtvis brukar han sova två timmar, men nu blev det betydligt kortare!

Vi blev helt paffa och visste inte hur vi skulle reagera. Vi hade ju valt uteserveringen för att våra barn sov, och pratade därför med väldigt låga röster. Men mannen var mycket arg och hävdade att vi skrek! Vi blev alla tre helt förbannade, men som tur var går mannen innan fullt slagsmål bryter ut. Fy tusan vad jag blir förbannad av folk som anklagar mig för saker jag inte gjort! Och om han tyckte vi var så högljudda kunde han väl sagt åt oss innan hans son vaknade. Vi om några borde ju fatta! Det var säkert en buss eller nåt som väckte hans son och mannen behövde väl ta ut sina aggretioner på nån, men å så arg jag blir! Blir arg bara jag tänker på det!

Kanske får "dagens påhopp" bli en ny kategori här på bloggen.